Nyheter från VIDAB för professionella användare av ljud- och bildteknik nr 1 2004

Välkommen till e-VIDABLICK!

Vi följer nu upp en gammal och efterfrågad favorit i en ny och effektiv version. En version mer anpassad till dagens teknik och sätt att arbeta.
     Sedan VIDAB inledde sin verksamhet och fram mot slutet av 90-talet distribuerade vi VIDABLICK per post. Nu kommer vi att skicka den elektroniskt över Internet som e-mail, och just nu sitter du och läser det första elektroniska numret av VIDABLICK.
     Vi kommer att ha samma upplägg som i den tidigare versionen med nyheter och erbjudanden, reportage och intervjuer. Vi kommer också med den nya tekniken att kunna ge dig ännu mer information med hjälp av länkar till våra leverantörer och andra intressanta hemsidor. När du läst igenom vårt första nummer kan du gå in på www.vidab.se där du hittar fler erbjudanden, aktuell begagnat-lista m m.
     Vi är övertygade om att du kan förena nytta med nöje med VIDABLICK. Passa på att skapa en VIDABLICK-mapp där du kan samla alla numren. Vi planerar att komma ut med tio per år.  Bo Karlsson


Nya lokaler i Bromma


Vår servicetekniker Patrik Gussarv (t h) bjuder kollegan Björn Olivemark på fika i vår nya cafeteria.
Efter 13 år på Gårdsfogdevägen 4 har VIDAB nu kommit in i sina nya ändamålsenligare och effektivare lokaler lite längre bort på samma gata, Gårdsfogdevägen 16. Självklart bjuder vi på kaffe i vår nya cafeteria som tidigare, och Patrik visar nog gärna sin nya större och mycket trevligare serviceverkstad. Välkommen upp, tre trappor Gårdsfogdevägen 16 (porttelefon), samma postnummer, telefon, fax och e-post.


Nypremiär i Göteborg

För våra vänner i Göteborg och på Västkusten kan vi berätta att Ulf Swärd är tillbaka som VIDAB-representant. Vi har tyvärr inte de senaste åren haft något eget kontor i Göteborg, men är nu på god väg att skapa ett nytt. Ulf har sedan sist arbetat en del med IT och data och genomgått en höftledsoperation, men är nu fit for fight, och med lite stöd från oss övriga på VIDAB skall han nog snart vara i kapp.

VIDABs Ulf Swärd i Göteborg.
     Förutom att vara vår Göteborgskontakt har ju Ulf också varit vår ljudspecialist, något som han tänkt fortsätta med.
     Ulf finns på 070-200 10 95 eller så ringer du vår växel 08-445 17 90 så hjälper vi dig.
     Ulfs mejladress är: sword@vidab.se


Hela JVC-sortimentet hos VIDAB

VIDAB har tecknat avtal med JVC som återförsäljare av det kompletta professionella videoprogrammet i Sverige. Därmed kan vi leverera Professional DV med kameror och bandspelare för videoproduktion, video/data-projektorer och plasmaskärmar för visning samt kameror och monitorer för bevakning och övervakning.
     - Det känns mycket hedrande att JVC valt VIDAB som återförsäljare av hela det professionella produktsortimentet, säger VD Michael Cross, VIDAB.
     För JVC är valet av VIDAB ett led i företagets Europa-anpassning. Kunden ska mötas av samma servicenivå över hela Europa och det sker därför en renodling av återförsäljarnätet.
     - I dag går större upphandlingar via Bryssel. Kunderna nöjer sig inte längre med kartonger; återförsäljarna måste ha kunskap om produkterna och hålla dem tillgängliga för demonstration, säger Rolf Edwertz på JVC Professional Europe Ltd.
     - Den digitala världen kräver också allt mer kompetens. Man kan inte bara sälja hårddiskar; man måste även förstå sig på innehållet.
     - Vi på JVC har en mångårig relation med VIDAB, som visat sig klara dessa utmaningar, avslutar Rolf Edwertz.


Prisvärd virtuell 3D-studio
från koreanska Darim

VS2000 Virtual Sets levereras nyckelfärdigt, är kostnadseffektivt och idealiskt för små och medelstora studior, då det passar perfekt även i mindre utrymmen, är lätt att lära sig använda och enkelt integrerbart med befintlig teknik.
     Inga kostsamma och arbetskrävande rälsdragningar behövs då du i VS2000 kan skapa ett oändligt antal virtuella kameror för att göra åkningar eller zooma med.
     VS2000 stöder 3D-miljöer skapade i populära program, som 3D Studio Max och Maya, och är utvecklingsbart med olika tillval, som t ex 3D-DVE-funktioner.

Koreanska Darim, som även har video- och streamingservar samt bevaknings- och övervakningssystem i sitt sortiment, har nu fått VIDAB som svensk representant.
     - Det ska bli spännande att jobba med ett företag som är så innovativt, framförallt inom Virtual Studio, tycker Bo Karlsson, VIDAB.

     Läs vidare: www.darim.tv


Hårddisk till din kamera
spar tid och pengar


FOCUS Enhancements Inc. lanserar en DV-hårddiskrecorder, FireStore FS-3, som är dockningsbar med JVC, Sony, Canon, Ikegami, Panasonic m fl professionella camcorders. Efter inspelningen kan materialet på ett ögonblick överföras till icke-linjära redigeringar.
     FS-3-formatet är standard PAL-DV 4:2:0 med klipplistformat som stöder de flesta icke-linjära redigeringar, t ex Avid Xpress DV, Final Cut Pro, Adobe Premiere, Matrox m fl.
     En undersökning visar att många redigerare slösar bort runt 25 timmar i månaden med att överföra bandmaterial till hårddisk. Det blir hela 37 improduktiva dagar per år – så det finns mycket tid och därmed pengar att tjäna med FS-3.
     FireStore FS-3 väger bara 1 kg och använder sig av enkelt utbytbara FireWire-hårddiskar, vilket innebär låg kostnad och lång inspelningstid. En 80 GB-disk ger 6 timmars inspelningstid, medan den senaste 470 GB-disken ger extrema 36 timmars oavbruten inspelningstid i full DV-kvalitet.

     FireStore finns för omgående leverans.
     I FireStore-serien finns även en portabel hårddiskrecorder, FS-1, samt en studio-hårddiskrecorder, FS-2.

     Läs vidare: www.focusinfo.com


Studiomonitor för videoredigerare


Med NS1000 och den oerhört populära NS10 har Yamaha satt standarden för ljudlyssning i videosammanhang.
     Med den nya studiomonitorn MSP5 når man ännu längre. Med bi-amp-teknologi och rak frekvensgång är den ett förstaval för videoredigerare. Du behöver inte gissa hur det kommer att låta, du får sanningen direkt.
     Läs vidare: www.yamahaproaudio.com

Omneon tar över på TV4

Samtidigt som TV4 startar två nya kanaler, Med i tv, som vänder sig till ungdom och börjar sända nu i påsk, och TV4 Film, den nya filmkanalen, uppgraderar man sin programlagrings- och sändningsteknik med Omneon-servrar från VIDAB.
     Fördelarna är högre kapacitet, bättre driftssäkerhet, effektivare underhåll och större flexibilitet.

Pontus Wahlstedt visar Omneon-servrar hos TV4.

Ansvarig för systemskiftet hos TV4 är Pontus Wahlstedt, som sedan fyra år tillbaka arbetar där som teknisk projektledare och har ett förflutet från Sony.
     Omneon, som i Sverige representeras av VIDAB, är baserat i Kalifornien, men har också kontor i London.
     - Ur supportsynpunkt är det en fördel, tack vare tidsskillnaden kan vi stå i kontakt med varandra vid alla tider på dygnet, berättar Pontus.
     En intressant detalj är att Omneons servicetekniker på distans, via Internet, kan diagnostisera utrustningen och föreslå serviceåtgärder.
     I kombination med ett internt reservdelslager, extra hårddiskar i systemet av RAID-typ, som medger byte av disk under drift, samt supportavtal har TV4 tillförsäkrat sig högsta möjliga driftssäkerhet, något som Pontus framhåller är av avgörande betydelse i sammanhanget.
     Totalt har TV4s Omneon-servrar 47 kanaler och 6,4 TB lagringskapacitet. Den största av dessa har 17 kanaler och lagrar drygt 190 timmar programmaterial. Bara denna server ersätter fem av de Tektronix Profile-servar, som TV4 anskaffade från 1994, då man var en av världens första TV-kanaler som ”vågade” övergå nästan helt från bandmaskiner till datorbaserade lösningar och som därmed tilldrog sig stort intresse från tv-kanaler över hela världen.
     Den tekniska utveckling som Pontus berättar om är hisnande - idag ryms nästan åtta gånger så mycket programmaterial på omkring en femtedel av utrymmet jämfört med 1994, samtidigt som dataflödet blivit mycket snabbare.
     Profile var närmast byggd som en virtuell bandmaskin under Windows NT, medan Omneon är en fullt utvecklad lagringsenhet med integrerat operativsystem.
     Vad avgjorde då TV4s val av Omneon?
     - Priset har naturligtvis sin betydelse, även om andra faktorer betyder mer. För Med i tv är lagringsutrymmet viktigt, medan säkerheten är avgörande för Nyheterna och sändningen av TV4 Plus.
     - Flexibiliteten är också en fördel. Omneon-systemet är inte begränsat hårdvarumässigt utan ger enkel möjlighet till utbyggnad av antalet portar eller diskar. Dessutom var kompatibiliteten med vårt styrsystem Omnibus en viktig faktor, förklarar Pontus.
     Omneon var knappast något förhastat val. För ett par år sedan skaffade TV4 först ett litet system med tre kanaler som ”try and buy”. Det användes i kombination med Purple-redigeringar, varifrån filerna kunde skickas direkt till servern. När det blev aktuellt att starta TV4 Plus i fjol byggdes denna server ut till att användas för Sporten plus-sändningarna och samtidigt köptes en ytterligare Omneon in för sändning av TV4 Plus.
     De båda första servrarna var DV-baserade (dataflöde 25 Mb/s), medan de tre senaste är MPEG-2-baserade (8 Mb/s).
     Sporten plus använder sin Omneon-server för lagring av t ex fotbollsmatcher, som länkas till redaktionen under natten. Den används sedan för sändning tre gånger om dagen.
     Nyheterna har en Omneon-server, som senare ska delas med TV Stockholm. Den används för Nyhetsmorgon och Nyheterna kl 18 och 22.
     Med i tv har en server med kapacitet för 3 000 musikvideor. Tittarna kan via SMS önska sig en viss video on-line. Man håller också på att titta på en arkivlösning.
     Allt som sänds i TV4 Plus ligger på en server, som också kommer att användas av den nya filmkanalen TV4 Film, som startar senare i år.
     TV4 Film ska få en egen server, att används för kvalitetskontroll och lagring av långfilmer, så länge som TV4 innehar rätten att sända dem, i regel sex månader. Den utgör också back-up för den server som används vid sändning, om något skulle gå snett. I slutet av året ska man också bygga upp ett system för digital långtidslagring av långfilm. Filmerna som ligger på denna kommer att föras över till sändningsservern via nätverk, vilket går mycket snabbare än realtid. En långfilm som är 1,5 timme tar t ex ca 9 minuter att föra över.
     Hos TV4 känner man sig trygg med Omneon som en framtidssäker lösning. Bland de närmaste planerna finns bl a introduktion av Dolby Digital 5.1-ljud i filmkanalen. Det finns heller inga tekniska hinder för sändning i HDTV-format, även om detta inte är något TV4 planerar.

Text: Tomas Knutson   Foto: Peter Smeder


Uppdaterade kompakta DV/DVCAM-proffskameror




Panasonic AG-DVX100A


Sony DSR-PD170P
Panasonics DV-kamera AG-DVX100 har blivit omtyckt för hög bildkvalitet och avancerade inställningsmöjligheter, som t ex 25 b/s progressiv inspelning.
     Den nya A-modellen har ytterligare förbättrad bildåtergivning, inte minst färgmässigt, och ett 20-tal uppdaterade funktioner, t ex två olika 16:9-inställningar (”hoptryckt” resp med svarta kanter) och fler inställbara slutartider och gammavärden. Det går också att allokera upp till elva funktioner till olika knappar på kameran enligt individuella önskemål.
     Leif Hedman på SVT har testat kameran i Filminstitutets tidskrift TM nr 186 sid 35.

     Läs vidare: www.panasonic-broadcast.com


PD150 var en populär, pålitlig DVCAM-kamera, inte minst bland TV-kanalerna. Den nya modellen PD170P har optimerats på flera avseenden utifrån användarsynpunkter. Förutom bättre bild- och ljudkvalitet har PD170P förbättrats i fråga om ergonomi och handhavande samt fått nya tillbehör.
     PD-170P klarar inspelning vid bara 1 lux ljusnivå. Både zoom- och bländarfunktionen har fått exaktare inställning. En bra detalj är att den förstorade sökaren och LCD-skärmen kan användas samtidigt.

     Bland tillbehören finns en ny vidvinkellins.
     Läs vidare: www.sonybiz.net

Webb-TV, Internet-TV, e-TV...

Kärt barn har många namn, brukar man ju säga, och nog är det riktigt att webb-TV och TV över Internet är bara barnet. Men nu börjar många företag och institutioner att använda mediet som en del av sin marknadsföring, information och utbildning. Programmen kan vara live/direktsändningar från olika evenemang eller on demand/lagrade inslag.

     TV över Internet skapar många fördelar, som direktsända evenemang till ett stort antal tittare eller on demand till enskilda tittare som valt att titta när det passar, med eller utan interaktivitet.
     Oavsett vilken lösning man väljer så ökar man effektiviteten och sänker kontaktkostnaderna.
     VIDAB har under lång tid följt den intressanta utvecklingen, deltagit i olika projekt samt levererat utrustning för TV över Internet. Våra leverantörer kan på sina respektive hemsidor ge dig mer information om teknik och olika utrustningar, programvaror och system.
     Streaming-utrustning, enskilda kort eller hela system www.winnov.de, programvaror för presentation, chat m m www.auvidea.com och www.webocaster.com samt servertjänster och distribution www.connection.se. Om du inte vill investera själv eller vill testa så hyr Svensk Videotjänst www.videotjanst.se ut streamingutrustning från Winnov med eller utan personal som sköter sändningen.